породи:
линкове:
Кафяво алпийско говедо(Brown Mountain)
   Създадена е в Швейцария чрез чистопородно развъждане. Това е една от най-старите породи за месо и мляко от късорогия тип говеда.Формирала се е в течение на векове при условията на богатите алпийски пасища.Развъдната работа с породата се  извършва от 600 години.
  У нас кафявите алпийски говеда са участвували при създаване на породата Българско кафяво говедо.
  Кафявата алпийска е комбинирана порода с направление за мляко и месо.Има здрава конституция и хармонично телосложение. Цветът на космената покривка е сивокафяв със светъл и тъмен оттенък. Характерните морфологични особености са светлия пръстен около носното огледало,светло оцветените косми в ушната раковина и светлата вулва с тъмна ивица по средата .
  Кравите тежат 500-600кг, а биците-800-1000кг,а телетата се раждат с тегло 40-50кг. Средната млечност е  3500-4000кг с 3,8-4,0% масленост В швейцария са имали 4568кг годишна млечност с 3,91% масленост и 3,34% белтъчини.Кланичният рандеман е 55-65%.
  В САЩ и в Канада кафявото алпийско говедо е специализирано в направление за мляко и се обособява като самостоятелна порода-Американска кафява.
  Освен с високата млечност Кафявата алпийска се характеризира и с много добри месни качества.

Кафяво алпийско(Brown Mountain cattle)
Кафяво алпийско говедо(Brown Mountain cattle)
·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.