породи:
линкове:
Български коридел (Bulgarian Corriedale)
   За полупланинските райони са създадени полутънкорунни породи от кросбреден тип.В зависимост от местните изходни породи и района в който са отглеждани, през 1989г. са признати две полутънкорунни породи, наречени Северен коридел - за Северна и Югозападна България, и Южен коридел за Южна България.Създаването им
                              
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.
                       
Български породи домашни животни(Bulgarian breeds)
Български коридел (Bulgarian Corriedale)
е извършено чрез кръстосване на местните овце с кочове от северокавказката порода и ограничено с кочове линколн и коридел.
Овцете от двете породи са средно едри с хармонично тяло.Масата на овцете майки е 52-55kg, средният въллнодобив на овцете майки е 4,5-5кг., а на кочовете 9-10кг. с нежност на вълната 56-то 46-то качество и с дължина на вълната над 9см.Млечността за лактационен период е 105 - 200л, а плодовитостта 110 - 115%.
Вълната е кросбредна, т.е. дълга е над 9см, с плоска къдрица и с характерен за тази вълна блясък. Породата е пред изчезване, до 2005-2006 година имаше две стада в страната: с. Баховица и с. Крамолин.
Снимки : Ние търсим снимки или слайдове на тази порода:Допълнителна информация.