·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Хемпшир(Hampshire)
   Това е стара американска порода, създадена чрез отбор на старите английски поясни свине. Хемпширът е на второ място по разпространение в САЩ.
   Свинете са черни с бял пояс през холката, плешката и предните крайници. Първоначално породата е създадена като тип за мас, но сега се е усъвършенствувала и специализирала в насока за месо. По екстериор прилича на породите за комбинирано използуване. Бутовете са много добре развити до скакалните стави. Краката са сравнително къси, но здрави. Свинете използуват добре пасищата.
  Живата маса на свинете майки е 230 - 280, а на нерезите - 350 кг. Животните имат по-лоши репродуктивни качества от дюрока. Хемпширът се преценява като порода с отлични месодайни качества.
   Интересът, значението и перспективите за развитие на породата у нас са еднакви с тези на дюрока. При кръстосване се повишава жизнеспособността на прасетата. Препоръчва се като завършваща бащина порода при хибридизацията.

Хемпшир(Hampshire)
Хемпшир(Hampshire)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.