·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Ландрас( Landrace )
   Създадена е в Дания чрез кръстосване на местните дългоухи свине с  породата Голяма бяла английска. Това е най-специализирана и стандартизирана порода за месо и за бекон.
     Ландрасът е единствената бяла порода с големи клепнали уши, достигащи до рилото - белег, който се предава почти винаги при кръстосването. Тялото е дълго, особено в средната част - гърба. Предната му част е относително по-лека от задната, която е много добре развита. Кожата е нежна, еластична и бяла. Не се допускат животни с петна заради обработката на трупа с кожата при производството на бекон. Характерно е люлеенето на задната част на тялото при движение на животните със силно удължен гръб. Ландрасът е средно едра порода. Майките тежат 200 - 220, а нерезите - 250 - 270 кг. Плодовитостта е висока - 10 - 12 прасета на прасило. На едномесечна възраст прасетата тежат 6 - 8, а на 2-месечна достигат 18 - 20 кг. Ландрасът е най-усъвършенствуваната порода от месодайни качества. От датския ландрас се получава над 93% първокачествен бекон.
       У нас се използува за промишлено кръстосване като бащина порода.


Ландрас( Landrace )
Ландрас( Landrace )
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.