·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Орловски рисак(Orlov Trotter)
   Породата е създадена след 1778г. в хреновския конезавод в Русия от граф Орлов и Шишкин чрез сложно възпроизводително кръстосване на английски ездови, арабски, холандски,датски и мaкленбургски коне. Родоначалник на породата е жребецът Барс І - 1784г. Основен принцип на племенната работа било прилагането на линейно развъждане. Основен източник за поддържане на голямата скорост на породата са холандските рисисти коне, а за хармоничен вид на конете се прибягвало до вливане на кръв от ездови коне с източен произход.
   Конете от орловската порода се отличават с масивна често възгрубяла глава, с прав, а понякога и изпъкнал профил, пропорционална на тялото , суха, с широко чело. Очите са големи и изразителни. Ушите са средно големи. Шията обикновено е права, а в някои случаи лебедова. Холката е сравнително висока - 160 - 165 см, дълга и добре изразена. Гръдния кош е широк, но не много дълбок. Характерно за конете е свободното движение в тръс с широка крачка. Обхватът на свирката е 20,2-20,6 см. Преобладаващи цветове са сивият и черният, рядко кестеняв и алест, а при някои - кулест и изабела.
   У нас са внасяни орловски рисаци след Освобождението в конезавода "Кабиюк", "Клементина", а през 1950г. в конезавода "Стефан Караджа", но те не са оказали влияние върху нашето коневъдство.

Орловски рисак(Orlov Trotter)
Орловски рисак(Orlov Trotter)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.