·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Донска(Russian Don)
   Донската порода е една от най-старите създадени в Русия от казаците по поречието на Дон преди повече от 300 години. За основа са послужили конете от южноруските степи, както и коне с южен произход-карабахски, тюркменски, персийски и други. Участие са взели и по-нови културни породи - орловски рисак, Орлово-ростопчински кон, Чистокръвен английски и Арабски коне.
  Първоначално са отглеждани при табунни условия, което спомогнало да се закрепят много ценни качества --невзискателност и издръжливост, бързина и работоспособност необходими за ездовия тип коне.
  Център на развъдната работа с породата е Донска област, Киргистан и Казахстан. Разпространени са и в някои източно европейски страни.
  Съвременните донски коне се отличават с едър ръст - височина при холката 160-165 дори до 170 см. Конете са с широко тяло и хармоничност. Главата е суха, средно голяма с прав лицев профил. Шията е средно дълга и високо поставена, холката е средно дълга и висока, гърбът и поясницата са относително къси. Гръдния кош е дълбок със закръглени рабра. Конете са елегантни, с леки свободни движения и красив екстериор.
   Съществуват три породни типа - източен, масивен и ездови. Особено перспективни са конете с арабска кръв. Освен за езда с успех магат да се използват и за впряг.

Донска порода коне(Russian Don)
Донска порода коне(Russian Don)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.