·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Белгийски великан(Flemish Giant - Flanders)
   Белгийският великан е най-старата порода, която човек е създал. Данни за съществуването и се срещат още от ХVІв. Създадена е в Белгия, провинция Фландър, откъдето е получила наименованието си. Зайците са едри, с дълго, широко и замускулено тяло. Ушите са големи, плътни, широки и изправени. Гърдите са широки и дълбоки. В областта на шията възрастните животни имат добре развита кожна гънка(гердан). Живата маса на възрастните зайци е средно 6 - 7кг, но отделни индивиди достигат 12кг. Дължината на тялото е 65 - 70см, но достига и 90 - 100см.
    Цветът на космената покривка е сив с четири разновидности - заешкосив, тъмносив, желязносив и черен.
    Белгийският великан е много плодовит. При едно озайчване се раждат средно 6 - 8, а понякога - и много повече зайчета. Те растат интензитивно и на 30-дневна възраст достигат 600 - 700гр, а на 2-месечна - 1700гр.
   Зайците са къснозрели. Те са годни за клане след 4-месечна възраст и  са играли важна роля в развитието на световното зайцевъдство.
    Развъжданият у нас белгийски великан е по-дребен, с по-ниска жива маса, по-лека костна система и по-скорозрял. Широко е разпространен в личните стопанства.

Белгийски великан.Фландър(Flemish Giant - Flanders)
Белгийски великан.Фландър(Flemish Giant - Flanders)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.