·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
породи:
линкове:
Нониус(Nonius)
   Една от най- известните в Европа впрегати породи. Работата по създаването и започнала в началото на ХVІІІв. в унгарския конезавод "Мезьохегеш". Участват голям брой кобили с различен произход - испански, арабски, липицански, кладрубски, полукръвни и др. Англо-нормандският жребец Нониус Сеньор слага началото на ново развъдно направление, като е прилаган и инбридинг.
   По- нататък чрез селекция са оформени два типа - Голям и Малък Нониус. Големият нониус се отличава с едър ръст  - височина при холката 165 см. Малкият нониус се отличава със среден ръст 156 см. Конете нониус са с масивно тяло, плътна и здрава конституция. Главата е масивна, често с изпукнал профил на лицевите кости. Шията е средно дълга с изобилна мускулатура. Гръдния кош е широк и дълбок. Тялото е удължено. Холката е средно висока, гърбът и поясницата са удължени. Крупата е леко наклонена. Крайниците са здрави, с добре развити копита. Обхват на свирката 20,6 - 21см. Цветът е кестеняв или черен.
   Животните са със спокоен темперамент, с добри аклиматизационни качества, невзискателни към условията на хранене и отглеждане. Разпространени са предимно в равнинната част по средното и долното течение на река Дунав - в Унгария, Чехия, Полша, Германия, Австрия. У нас участват при създаването на Дунавската порода.

Нониус(Nonius horse)
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.

                       
Нониус(Nonius horse)