породи:
линкове:
Симентал(Simmental)
   Това е стара културна порода, създадена чрез чисто развъждане в Швейцария по долините на реките Симе и Саане.
   Сименталът се оформя от комбиниран тип-висока млечност, много добри месни качества , отлично телосложение и добра аклиматизационна способност.
   Сименталското говедо има здрава конституция.Характеризира се с голяма и широка глава, средно дълга и добре замускулена шия, висока и широка холка, понякога раздвоена.Гърбът и поясницата са дълги, широки и прави. Крупата е дълга, широка, права и добре замускулена. Гръдния кош е дълбок и широк, стомахът е обемист, вимето - голямо и чашовидно, крайниците са високи.Мускулатурата е много добре развита. Цветът на космената покривка е светложълт до червено - шарен.Главата, долната част на тялото, крайната третина на опашката и краката(под колената и скакателните стави)са бели.Бели петна има на предния и на задния пояс на тялото.Рогата и копитата са восъчножълти.
    Сименталът принадлежи към едрите породи говеда.Кравите тежат 600-700кг, а биците-900-1200кг,телетата се раждат с тегло 40-50кг и имат много добра растежна  способност.Средната годишна млечност е 4000-4500кг с 3,9-4,0% масленост и 3,5% протеини.Младите животни при интензивно угояване дават висок среден денонощен прираст (1000-1300г), доброкачествено мраморирано месо и кланичен рандеман 60-62%.
    Сименталът поради ценните стопански качества е използуван за подобряване на говедовъдството в много страни на Европа. У нас е използуван преди повече от 50-60 години за подобряване на местните говеда и създаването на породата Български симентал.

Симентал(Simmental)
Симентал(Simmental)
·ПОРОДИ·ИНФОРМАЦИЯ·ЖИВОТНОВЪДСТВО·ФИНАНСИРАНЕ·СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ·
ЗА ДЕСКТОПА         |       АРХИВ         |      СТАТИИ       |        ТЕРМИНИ       |        ЛЮБОПИТНО       |        ФОРУМ
                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev
                                                  Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.